Seksilelut netistä

Seksuaaliterapeutti: Hyvässä seksissä pitää olla sopivan itsekäs

Seksuaaliterapeutti: Hyvässä seksissä pitää olla sopivan itsekäs

Pitkässä parisuhteessa ja seksisuhteessa otetaan toinen huomioon, kyllä, mutta ollaan myös sopivasti, terveellä tavalla itsekkäitä, kertoo Suomen tunnetuin seksuaali- ja pariterapeutti Maaret Kallio. Terve itsekkyys tarkoittaa kykyä tunnistaa ja kertoa omista tarpeista ja toiveista sekä tahtoa vaatia omaa aikaa ja tilaa suhteessa.

 

Pitkässä parisuhteessa seksi on usein liima, joka pitää kiinni. Toisaalta seksiä ei ole jos menee huonosti, joten kumpi sitten on muna ja kumpi kana, suhteen henkinen vai fyysinen puoli?

 

Molempia tarvitaan hyvässä, toimivassa pari- ja seksisuhteessa, kertoo Maaret Kallio Anna-lehden haastattelussa. Ja molemmilla osa-alueilla olennaista on pitää kiinni terveestä itsekkyydestä, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että toisen puolesta ei uhrauduta oikeastaan koskaan. Uhrimieli ei nimittäin ole tervettä itsekkyyttä, vaan toisen manipuloimista, lahjapaketti toiselle laskun kera: jos olen sinulle kiltti, pidäthän minusta sitten?

 

Terve ja pitkä suhde ei toimi näin. Hyvässä parisuhteessa ja myös hyvässä seksissä osapuolet ovat erillisiä itsenäisiä ihmisiä, jotka saavat kokea yhdessä ihanan kokemuksen. Kumpikaan ei voi olettaa toisen voivan aavistaa ja lukea toisen tarpeita tai toiveita, vaan molempien vastuulla on kertoa niistä toiselle.

 

Kallion mukaan hyvän pari- ja seksisuhteen kivijalka on molemminpuolinen arvostus ja kunnioitus, sekä arvostus myös itseään kohtaan. Seksissä omaan nautintoon kannattaa ja täytyy keskittyä, mutta ottaa samalla huomioon yhteinen kokemus, ettei vain huku omaan nautintoonsa.

 

Terve itsekkyys näkyy myös seksistä kieltäytymisessä: jos suhteessa on luottamusta ja arvostusta, seksistä voi hyvin kieltäytyä ilman toisen mielen pahoittamista. Toisaalta kannattaa ottaa huomioon myös toisen halu, mikä on aivan yhtä aito tunne kuin toisen haluttomuus. Jos halun määrässä on todella suuria eroja, suhteesta voi tulla todella hankala. Lyhyet jaksot ovat ihan tavallisia, mutta jos haluttomuutta jatkuu pidempään, Kallion mukaan aikuisen kannattaa ottaa vastuu ja hakea apua.


Takaisin
Siirry alkuun